MediConnect

 

Belastingdienst: geen boete zzp’ers bij schijnzelfstandigheid; lage boete werkgevers

De Belastingdienst is vanaf 1 januari mild voor opdrachtgevers en zzp’ers als schijnzelfstandigheid blijkt. Zzp’ers hoeven niets te vrezen: ze krijgen geen naheffing of boete. Werkgevers betalen een ‘verzuimboete’ van 10 procent van de verschuldigde inkomstenbelasting, maar met een maximum van 5514 euro. Normaal is dat 50 procent zonder maximum.

Dat laat een woordvoerder van de Belastingdienst weten. Eind vorige week was er een hoorzitting van de Tweede-Kamercommissie van VWS met onder meer een topambtenaar van Financiën en kwam staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) met een uitleg over hoe de fiscus de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) gaat handhaven.

“Hoewel veel bedrijven en zzp’ers zich druk aan het voorbereiden zijn op de handhaving vanaf 1 januari 2025, ben ik mij er ook van bewust dat de aanpassingen veel van hen vragen”, besloot Idsinga vrijdag: “Daarom krijgen bedrijven die kunnen aantonen dat zij aan de slag zijn met het tegengaan van schijnzelfstandigheid volgend jaar nog geen vergrijpboetes.”

Sprake van opzet

Het zijn juist vergrijpboetes die hoog kunnen oplopen. “Een vergrijpboete is voor overtredingen waarbij sprake is van opzet”, aldus een woordvoerder van de Belastingdienst. “Een vergrijpboete bestaat uit 50 procent van de verschuldigde belastingbedragen, zonder minimum of maximum.” Uitzondering is als de opdrachtgever eerder al door de Belastingdienst is gewezen op schijnzelfstandigheid.

Geen vijf jaar terugwerkende kracht

Bovendien heeft Idsinga besloten om niet – zoals gebruikelijk – een naheffing te berekenen met terugwerkende kracht tot vijf jaar, maar slechts tot 1 januari 2025. Bijvoorbeeld: als de Belastingdienst april volgend jaar een zorgorganisatie betrapt op schijnzelfstandigheid, is er sprake van ontwijking van belastingen van slechts drie maanden –  het eerste kwartaal van 2025.

Modelovereenkomsten niet geldig

Zowel uit de hoorzitting als uit het besluit van Idsinga bleek dat de modelovereenkomsten vanaf 1 januari niet meer geldig zijn. Wel worden lopende overeenkomsten tot de einddatum geëerbiedigd. Modelovereenkomsten tussen Belastingdienst en branche/werkgever geven volgens de fiscus ‘geen zekerheid vooraf’ of zzp’ers echt zelfstandig ondernemer zijn. “Dit hangt namelijk af van hoe er in de praktijk wordt gewerkt, niet wat er in een contract staat.”

Belastingdienst geeft informatie

De Belastingdienst zoekt de rest van het jaar werkgevers en zzp’ers op: “Om hen te voorzien van informatie en passende hulp. We zoeken actief de samenwerking op met de markt om zoveel mogelijk onrust weg te nemen.” Dat gebeurt met informatiesessies, webinars en bedrijfsgesprekken. Ook heeft de Belastingdienst veel contact met koepels, brancheorganisaties en belastingadviesbureaus.

 

Bron: Zorgvisie.nl