De motor van het ziekenhuis hapert door burn-out OK-medewerkers
De operatiekamers, de motoren van ziekenhuizen, staan onder druk. Vooral verpleegkundigen die betrokken zijn bij het operatief proces ervaren vaak stress en stoppen. Hoe mooi zou het zijn als zij weten hoe ze een burn-out kunnen voorkomen? Hoogleraar chirurgie Marlies Schijven van Amsterdam UMC gaat dat uitzoeken.
De belangrijkste stress-reliever van onderzoeksleider Schijven zelf is haar hondje, specifiek de Australische terriër Sparky, waar ze graag mee speelt en wandelt. Wat je kunt doen tegen stress verschilt per persoon. Sommige mensen realiseren zich niet eens dat ze stress hebben of weten niet wat het beste helpt tegen stress. Uiteindelijk kan dat een burn-out veroorzaken.
Stress tackelen
Met een Europese subsidie van 6,5 miljoen euro willen Schijven en collega’s zelf een meetinstrument maken dat kan voorspellen welke stressverlagende methoden het best werken voor individuele zorgverleners. Het instrument wordt na afloop van de studie, over vier jaar, gratis beschikbaar gesteld voor iedereen. Schijven: “Er is al veel onderzoek gedaan naar stress, maar niet naar hoe we stress nou echt kunnen tackelen in de zorg.”
Grotere groep
Sommige chirurgen ervaren stress, maar andere zorgverleners die betrokken zijn bij chirurgische zorg voor patiënten ervaren gemiddeld meer stress en krijgen daardoor vaker een burn-out dan andere beroepsgroepen. Ongeveer 60 procent van deze zorgverleners vertoont symptomen van burn-out. De helft van de verpleegkundigen overweegt het beroep te verlaten.
Schijven: “Op dit moment gaat het meestal zo: een zorgverlener meldt zich ziek met een burn-out. Alle voortekenen van stress zijn gemist. Veel mensen houden ook lang de schijn op. Kwetsbaarheid tonen is nog altijd moeilijk, ook omdat dat repercussies kan hebben voor de aanstelling. Voor het ziekenhuis als organisatie is het heel moeilijk om deze medewerker weer terug op de werkvloer te krijgen.”
Het langdurig verzuim is hoog in de zorgsector. De stijging duurt al jaren. Sinds 2020 – het begin van corona – stijgt het aantal mensen dat 92 dagen of langer ziek is.
Elkaar in de lucht houden
Dat is juist in deze tijd van een groeiende zorgvraag en een krappe arbeidsmarkt, zonde. “De motor van het ziekenhuis kan niet draaien als er te weinig medewerkers zijn”, zegt Schijven. “Chirurgen kunnen hun vak niet uitoefenen zonder aanvullende afdelingen.” Het onderzoek draait dan ook niet alleen om medewerkers van de operatiekamer zelf, maar ook om verpleegkundigen die werken bij de chirurgische verpleegafdelingen, zoals de chirurgie en de gynaecologie. Met andere woorden, alle zorgverleners die werken binnen the surgical pathway. Schijven: “We moeten elkaar in de lucht houden.”
Fitnessfiets
Vervolgstap in het onderzoek is dat het ziekenhuis medewerkers faciliteert om stress te verminderen, of liever nog, te voorkomen. Als uit het meetinstrument blijkt dat bij een verpleegkundige sport een goede manier is om stress te voorkomen, kan het ziekenhuis bijvoorbeeld een roeimachine of fitnessfiets neerzetten. Een andere verpleegkundige heeft misschien meer behoefte aan rust. Zorg dan voor een prikkelarme omgeving.
Onderzoek
De enquête voor het onderzoek naar stress en veerkracht wordt vanaf januari verspreid via de federatie van Europese verpleegkundigen, Europese verpleegkundige- en medische studentenorganisaties. Zorgverleners kunnen, als ze dat willen, daarna ook deelnemen aan biometrische vervolgonderzoeken in Amsterdam UMC, waarin wordt onderzocht wat stress specifiek voor de individuele zorgverlener betekent en hoe stress voor deze zorgverlener het best ondervangen kan worden.
Aan het onderzoek, genaamd Keepcaring, doen verschillende ziekenhuizen in de Europese Unie mee. Onder de vlag van de Europese Unie is het meetinstrument uiteindelijk voor iedereen toegankelijk.
Bron: Zorgvisie.nl