Fel Kamerdebat ziekenhuiszorg ontaardt in politiek theater
Een minister die uit de heup schiet alsof ze weer Kamerlid is. Een coalitiepartij die de eigen minister net zo fel aanvalt als de oppositie. En een geëmotioneerd Kamerlid dat bijna wegloopt bij het debat. Het Kamerdebat op 20 maart mondde uit in ongemeen fel politiek theater, met nauwelijks ruimte voor inhoudelijke discussie over de toekomst van het medisch zorglandschap.
De PVV voert een “politiek van gebroken beloftes”, zegt SP-Kamerlid Jimmy Dijk. Eerst plechtig beloven aan de mensen in Parkstad dat hun ziekenhuis in Heerlen openblijft. Maar als een PVV-minister de scepter zwaait, geeft die niet thuis. Lege woorden dus, want daden ontbreken. De messen zijn geslepen in het Algemeen Overleg van de Vaste Kamercommissie van VWS over de toekomst van het medisch zorglandschap.
Budgetbekostiging acute zorg
De SP roept op tot een experiment met budgetbekostiging voor de acute zorg in Heerlen. Die wil de minister sowieso invoeren, maar dat duurt nog jaren. Waarom niet nu direct een experiment starten in Heerlen? En waarom spreekt ze niet haar steun uit voor het reddingsplan van gemeenten, woningcorporaties en andere lokale partijen om het ziekenhuis open te houden? Hoelang duurt dit “zwabberbeleid” nog, vraagt Dijk zich af.
Bezuiniging op wijkverpleging?
Ook D66-Kamerlid Wieke Paulusma vraagt zich af hoelang Agema nog doorgaat met het “aanmodderbeleid”. Eerst bezuinigt ze 165 miljoen euro op zorgopleidingen en daarna wentelt ze die af op de verpleegkundigen in de wijkverpleging. Met het stokpaardje van Agema, de beoogde halvering van het eigen risico, helpt ze de verpleegkundigen, artsen en ander zorgpersoneel ook niet. Want daardoor zal de zorgvraag toenemen. Met nog langere wachttijden en hogere werkdruk als gevolg.
Bovendien zegt de minister wel dat ze meer transparantie en betere digitale gegevensuitwisseling wil, maar ze krijgt niets voor elkaar. “Alles ligt op zijn gat. Wanneer debatteren we met deze minister eindelijk weer eens over iets en niet over niets”, verzucht Paulusma.
Niet alleen de oppositiepartijen openen de aanval op Agema. Ook haar eigen PVV gaat vol op het orgel. PVV-Kamerlid René Claassen wil weten wanneer de minister nu eindelijk zijn moties – die nota bene een Kamermeerderheid hebben gekregen – gaat uitvoeren om het ziekenhuis in Heerlen overeind te houden. Desnoods sluit het nabijgelegen ziekenhuis in Sittard, ook onderdeel van Zuyderland, de SEH en de IC. Als Heerlen maar openblijft, want daar is de achterstand in gezondheid het grootst, aldus Claassen.
Wanneer trekt de PVV een echte streep in het zand voor de minister, wil Julian Bushoff (PvdA/GroenLinks) weten. Als de minister Kamerbreed gesteunde moties niet uitvoert, wanneer steunt de PVV dan een motie van wantrouwen tegen de eigen minister? Anders verliest de PVV elke geloofwaardigheid. Ook Dijk (SP) vindt dat de PVV moet doorbijten, want de PVV-minister levert niet. “Blaffen is mooi, maar zo lijkt de PVV wel een poeslief tekkeltje.”
‘Shit-show’
Daar laat Claassen (PVV) zich echter niet toe verleiden. Waarop Bushoff (PvdA/GroenLinks) hem erop wijst dat de PVV als fractie ook verantwoordelijk is voor het beleid van Agema. Hij ergert zich aan de enorme kloof tussen woorden en daden. De minister zegt streekhuizen te willen redden, maar als minister komt ze niet met een plan. De minister zegt te willen investeren in zorgpersoneel, maar ze haalt geld weg bij het budget voor de wijkverpleging. Als Kamerlid was ze tegen private equity, maar als minister zegt ze niet zonder het aanbod van commerciële zbc’s te kunnen. “Ongelofelijk, wat een shit-show”, concludeert Bushoff.
“Mainstream media en zorgblaadjes”
Als de eerste termijn van minister Agema start, schiet ze uit de heup alsof ze weer PVV-Kamerlid is. De “mainstream media”, zoals de Telegraaf, en ook “zorgblaadjes” hebben het gedaan. Ze framen haar alternatieve oplossing voor de begrotingsperikelen als een bezuiniging op wijkverpleging. Minister Agema, die net als haar voorganger wil dat ouderen langer thuis blijven wonen, stelt dat de 165 miljoen euro al op de plank lag. Daar is immers al jaren een overschot op de uitgaven. Ongepast, vindt de oppositie de aanval op de media.
Ook D66 krijgt een veeg uit pan. Want juist die partij speelde, volgens Agema, een rol in het plan om de bezuiniging op de Onderwijsbegroting te dekken met een greep uit de begroting voor Volksgezondheid. Paulusma neemt de aanval hoog op. Geëmotioneerd zegt ze dichtbij het punt te zijn dat ze het Kamerdebat verlaat. “De minister camoufleert haar eigen falen door anderen voor de bus te gooien.”
Voorzitter Mohammed Mohandis grijpt in en maant tot kalmte. “Zo gaat het niet werken. Telt u eerst aub tot tien.” Het Kamerdebat eindigt toch nog op tijd, met een tweeminutendebat in april in het vooruitzicht als echte afsluiting.
Concentratie en spreiding
De concentratie en spreiding van de hoogcomplexe oncologische zorg en vaatchirurgie komt ook nog even aan bod. Op 25 maart hakken de landelijke ronde IZA-tafels knopen door over de nieuwe volumenormen. Daarna krijgen de zeven regio’s zes maanden de tijd om met een herverdelingsplan te komen, compleet met ‘mitigerende maatregelen’ voor de verliezers. De NZa zal monitoren of dat allemaal goed gaat, zegt Agema geruststellend.
IZWA
Verder verwijst Agema voor oplossingen veelvuldig naar het integraal zorg- en welzijnsakkoord (IZWA) dat bijna af. Daarin maken de veldpartijen met de minister circa dertig nieuwe afspraken. De PVV-minister zet al haar kaarten op het IZWA, bij uitstek een product van de zorgpolder. Het IZWA als baken voor de toekomst, net zoals het IZA in 2022 was.
Bron: Zorgvisie.nl