Zelfstandigen verplicht verzekerd tegen ziekte: dit zijn de plannen
Zzp’ers moeten in de toekomst een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten. Zelfstandigen die langdurig ziek zijn, kunnen daar na een jaar een beroep op doen. Tien vragen en antwoorden over het plan.
Sinds deze week staan de overheidsplannen voor de verplichte verzekering voor zzp’ers online. Tot 23 juli kan iedereen via een zogenoemde internetconsultatie reageren op het wetsvoorstel Basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (BAZ). Bij zzp’ers leven veel vragen, blijkt uit de ruim 300 reacties die in twee dagen tijd bij de overheid zijn binnengekomen. Wij helpen je met onze antwoorden op weg.
Wat gaat dit me kosten?
Een begrijpelijke vraag, maar we kunnen je geen exact antwoord geven. Het kost je in ieder geval maximaal 195 euro per maand. Maar het exacte bedrag is afhankelijk van de winst die je met je bedrijf boekt. Je moet straks 6,5 procent van je winst afdragen voor de aov, met een maximum van 195 euro per maand.
De premie is fiscaal aftrekbaar dus hoeveel het je netto gaat kosten, ligt er ook aan in welke belastingschaal je valt.
Ik heb al een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hoe moet het nu?
Er komt een opt-out voor zelfstandigen die elders verzekerd zijn. De overheid stelt dan wel de eis dat de private verzekering ten minste dezelfde dekking geeft en dezelfde premie-inleg vraagt als bij de publieke aov.
Ook als je nu nog geen private verzekering hebt, maar dat wel wil, kun je die nog afsluiten. Zo wil de overheid keuzevrijheid geven. Verwacht wordt dat 20 tot 30 procent van de zelfstandigen straks via de opt-out een private verzekering heeft. Het voordeel hiervan: geen periodieke keuringen bij een arts van het UWV, waarbij je soms ook nog ‘passend werk’ moet doen dat je met je ziekte wel kunt doen.
Heb je een private verzekering die een andere mindere dekking geeft, en ben je bang dat je straks dubbel moet gaan betalen? Geen stress, want er komt een overgangsperiode, waarbij al lopende verzekeringen ‘worden eerbiedigd’, zoals de minister dat noemt.
Zit je nu bij een broodfonds, ook wel een schenkkring genoemd? Daar heb je waarschijnlijk niets aan omdat die broodfondsen vaak niet dezelfde dekking geven en dezelfde premie-inleg vragen. Ook keren ze vaak maar twee tot vijf jaar uit. De overheid verwacht dat het wetsvoorstel voor veel broodfondsen ‘efffect zal hebben.’
Deelnemers zullen hun deelname opzeggen of aandringen op wijziging van de voorwaarden, is de verwachting.
Bron: RTL.nl