Zorgorganisaties moeten bedden sluiten vanwege Wet DBA
Zorgorganisaties moeten afdelingen afschalen vanwege de handhaving van de Wet DBA. Er is te weinig personeel voor de OK en te weinig personeel om de avond- en nachtdiensten en de 12- en 24-uurs diensten in te vullen.
Dat blijkt uit een enquête onder 271 leden van ActiZ, de Nederlandse ggz, de NFU, de NVZ en de VGN, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ). 80 procent geeft aan niet zonder de inzet van zzp’ers te kunnen.
De zorgorganisaties noemen vele specifieke acties, zorgfuncties en afdelingen die zonder zzp-inzet niet meer mogelijk zijn. Het gaat bijvoorbeeld om: bedden sluiten, minder thuiszorg verlenen, minder flexibel kunnen zijn bij acute aanvragen, minder begeleiding van VG7, minder begeleiders bij complexe zorg, minder psychiaters, afschalen nachtzorg op kleine locaties, minder operatieassistenten, minder anesthesiemedewerkers en afschalen avond- en nachtzorg.
Toename kosten
In meer dan de helft van de gevallen voorzien zorgorganisaties een toename van de kosten van personeel niet in loondienst (PNIL), zoals uitzendkrachten en gedetacheerden. Ongeveer een kwart tot een derde van de respondenten verwacht gelijkblijvende kosten.
In dienst treden
Op de vraag hoeveel zzp’ers momenteel bereid zijn in dienst te treden, geeft de overgrote meerderheid van de zorgorganisaties aan dat er op dit moment vrijwel geen tot een minderheid bereid is in dienst te treden. Ongeveer 10 procent van de zorgorganisaties verwacht dat de helft van de zzp’ers bereid is in dienst te treden.
Op de vraag of zorgorganisaties de zzp-inzet intern op kunnen vangen met vast personeel is de respons van de meeste zorgorganisaties (75 procent) dat dit niet dan wel slechts voor een klein deel mogelijk is. De voornaamste redenen hiervoor zijn de arbeidsmarktkrapte en de vrees voor nog verdere toename van de werkdruk van het vaste personeel.
Beleid herzien
Vrijwel alle zorgorganisaties die meededen aan de enquête zijn pas nu het beleid over de inzet van zzp’ers aan het herzien, met als doel de schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Een aanzienlijk deel van de zorgorganisaties geeft daarbij aan op 1 januari 2025 nog niet klaar te zijn, maar meer tijd nodig te hebben.
Niet op tijd begonnen
Dat de handhaving van de Wet DBA zou ingaan, was echter al veel langer bekend. Sommige bestuurders zijn daarom op tijd begonnen met orde op zaken stellen en werken voornamelijk met vast personeel. De brancheorganisaties aangesloten bij BoZ hebben lang geprobeerd een samenwerking aan te gaan met de Belastingdienst om een uitzondering te krijgen voor de zorgsector met een Fiscaal kader zzp zorg, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Nu is er wel een Fiscaal Kompas van BoZ, maar de Belastingdienst zegt dat daarmee werken geen enkele zekerheid biedt. Mogelijk zijn veel zorgorganisaties door deze pogingen van BoZ om een uitzondering te zoeken niet op tijd begonnen met voorbereidingen.
Volgens BoZ houdt de Belastingdienst geen of weinig rekening met de inspanningen van de zorginstellingen om het zzp-inzetbeleid te herzien.
Zachte landing
Eerder vroeg de Tweede Kamer via een motie om een zachtere landing, maatwerk en coulance bij het opheffen van het handhavingsmoratorium. De Belastingdienst zelf heeft ook een zachte landing beloofd. Maar BoZ stelt in een brief aan Tweede Kamerleden dat uit de enquête blijkt dat zorgorganisaties die zachte landing nog niet zo ervaren.
Bron: Zorgvisie.nl