Zzp-stop sluit operatiekamers: politiek is aan zet
Het Financieele Dagblad meldt dat operatiekamers inmiddels gesloten zijn door het verlies aan flexibele krachten. ZZP’ers die op de operatiekamers werkten, willen niet in loondienst. Uitzendkrachten zijn te duur, wachtlijsten lopen verder op. De zzp-stop sluit operatiekamers en de politiek is nu aan zet.
Operatiekamers sluiten; zzp’ers willen niet in loondienst
Inmiddels zijn we drie maanden onderweg in 2025 en worden de gevolgen van de handhaving schijnzelfstandigheid in de zorg ook voor de burger duidelijk. Wachtlijsten in ziekenhuizen lopen verder op, doordat operatiekamers gesloten worden. Dit meldt het Financieele Dagblad na onderzoek (spiegel) in de regio Haaglanden. ZZP’ers gaan zoals voorspeld niet in loondienst, uitzendkrachten en gedetacheerden zijn te duur en dus rest er niets anders dan het sluiten van zorgcapaciteit. Nadat ziekenhuizen in de regio’s Den Haag en Leiden eerder dit jaar nog prioriteit maakten van een zzp stop, worden er nu weer zzp’ers ingehuurd. Toch blijft het onzeker voor bestuurders, zo wordt duidelijk. Het inhuurbeleid van flexibele krachten ‘schiet inmiddels alle kanten op’ en zorgorganisaties leven tussen hoop en vrees.
Houding Belastingdienst veroorzaakt onzekerheid in de zorg
De aanpak op schijnzelfstandigheid is binnen de zorg al een aantal jaren aan de gang. De Belastingdienst kijkt met een sterk vooringenomen houding naar de zorg. Als we kijken naar een recent praktijkvoorbeeld van hoe de Belastingdienst zorgorganisaties controleert, dan wordt daar vooral het argument ‘inbedding‘ gebruikt. Het zelfstandig ondernemerschap van de zzp’er komt niet aan bod. Dat is niet in lijn met de uitspraak van de Hoge Raad.
Zeker intramurale zorg – zoals die van ziekenhuizen – zou niet mogelijk zijn volgens de Belastingdienst. De houding van de fiscus is niet nieuw. Een jaar geleden voerde de Belastingdienst de handhaving in de zorg al op. Nog steeds lezen we op de website van de Belastingdienst over de vooringenomen houding van de fiscus richting de zorg. Nog steeds lezen we daar over ‘hetzelfde werk‘ en lezen we niet over het ondernemerschap van de verpleegkundige bij de beoordeling.
Zorgorganisaties zijn vakkundig bang gemaakt
Zorgorganisaties zijn de afgelopen jaren vakkundig bang gemaakt door de eenzijdige informatievoorziening over de beoordeling van de arbeidsrelatie. Zowel de Belastingdienst als het ministerie SZW hebben ingebed werk als argument leidend gemaakt. Zeker binnen de zorg is dit uitgebreid gecommuniceerd. De suggestie is gewekt dat de zorg een ‘kwetsbare’ sector zou zijn, waar wel tot 95% schijnzelfstandigheid zou zijn.
Alhoewel de uitspraak van de Hoge Raad laat zien dat de regie bij zorgorganisaties ligt, durven zij in de praktijk hier (nog) niet toe over te gaan. Dat is logisch. De onzekerheid is te groot en organisaties zijn financieel te kwetsbaar om het scherp te spelen. Garanties zijn nodig. Zorgorganisaties vroegen december vorig jaar aan de politiek om in te grijpen, maar hier werd geen gehoor aan gegeven. Ook de uitzendbranche waarschuwde al eerder voor risico’s m.b.t. de continuïteit van de zorgsector bij de handhaving DBA. Ook daar is niet op ingegaan. Gevolg is nu dat de onzekerheid en onduidelijkheid gebleven is en dat de aangekondigde krimp van zorg inmiddels een feit is.
Kamerlid Aartsen: ‘Overheid, draag uit dat zorg zzp’ers inzetbaar zijn‘
De Kamervragen over de gevolgen de aanpak schijnzelfstandigheid voor de zorg staan inmiddels zo’n zes weken open. Wat zijn de precieze gevolgen van de handhaving voor de zorg? In ieder geval gaat het over de operatiekamers in de regio Haaglanden. De vraag is óf het ministerie van SZW en VWS een goed beeld hebben van de gevolgen voor de zorg. Betrokken VVD Kamerlid van Aartsen geeft in een reactie op het FD artikel aan dat uit angst geen zzp’ers meer inhuren, nu precies níet de bedoeling is. “Het wordt tijd dat de minister actief gaat communiceren dat je prima nog met zzp’ers kan werken. De angst bij opdrachtgevers moet weg.”
Het uit laten spreken door het ministerie van SZW en de Belastingdienst dat de inhuur van zzp’ers in de zorg zowel extramuraal als intramuraal gewoon mogelijk is, zou een unicum zijn. Laten we hopen dat dit onder meer de inzet wordt voor het commissiedebat op 3 april over zzp en de huidige aanpak schijnzelfstandigheid. Wordt vervolgd.
Bron: Zzp-erindezorg.nl