MediConnect

 

Zzp’ers voelen gevolgen ‘inkoopstaking’ zorgsector

Zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg, ggz, vvt en ziekenhuissector delen op grote schaal mee dat ze per 1 januari 2025 stoppen met de inzet van zzp’ers en detachering. Het woord ‘inkoopstaking’ valt geregeld. Zzp’ers in de zorg hebben het moeilijk.

Zorgorganisaties zijn zich aan het voorbereiden op de handhaving van de Wet DBA tegen schijnzelfstandigheid. De Wet DBA legt meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever om te controleren of er sprake is van een zelfstandige arbeidsrelatie.

Volgens het platform VocaZorg voor ‘de echte zzp’ers in de zorg’ zeggen zorginstellingen dat ze van belastinginspecteurs horen dat zzp in de zorg per 1 januari 2025 eigenlijk niet meer mogelijk is. Zzp’ers worden daarom uitgenodigd om in dienst te treden. Koos van Brecht: “Het verbaast ons wel een beetje omdat wij van de Belastingdienst horen dat alleen schijnzelfstandigheid stopt per 1 januari. Wellicht dat zorginstellingen de onduidelijkheid een beetje gebruiken om zzp’ers onzeker te maken en terug te ‘nudgen’ in dienstverbanden.”

Tactiek

Ook directeur Loe van Erp van SoloPartners ziet alle aankondigingen als tactiek: “De verwachting van de zorgorganisaties is dat zzp’ers door de inkoopstaking in loondienst gaan. In de praktijk zien we dat dit geldt voor maar een heel klein deel van de zzp’ers.”

Jeroen Swanen van FAIR, de regionale zzp-pool van zorgorganisaties, ziet discrepantie tussen de wens van de top van zorgorganisaties voor loondienst en geen of veel minder zzp’ers en de daadwerkelijker operationele PNIL-inzet binnen teams en flexbureaus. Het is allemaal wat chaotisch op het moment.”

Lex Tabak van Zzp-er in de zorg.nl maakt zich zorgen over de gevolgen: “De beslissing om te stoppen met zzp’ers is niet niks. Het is onzeker wat dit gaat betekenen voor de praktijk. Houden zorgorganisaties voldoende capaciteit? Je zou toch verwachten dat er landelijk onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen voor de zorg?”

Onderlinge afspraken

Onlangs maakte het netwerk van Noordoost-Brabantse ouderenzorgorganisaties duidelijk dat ze willen stoppen met de inhuur van zzp’ers. Als een heel netwerk van vvt-organisaties stopt met de inhuur van zzp’ers wordt het ook lastig voor de zzp’ers. Van Erp: “Toevallig heb ik zelf net een signaal gekregen dat een netwerk van ggz-organisaties heeft aangekondigd te stoppen met de inhuur van zzp’ers. Dat kan natuurlijk niet zomaar. Het lijkt erop dat er onderlinge afspraken worden gemaakt. Dat is verboden, want dat schaadt de concurrentiepositie van zzp’ers. Ik ga dit nog verder uitzoeken, maar mogelijk moet ik contact opnemen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).”

Verschuivingen bij zzp’ers

De zzp’ers merken de gevolgen van de aankondigingen toch nu al aan den lijve. Ze hebben het moeilijk. Steeds meer opdrachtgevers vallen weg. Zzp’ers zoeken daarom naar andere opdrachtgevers in de zorg. Zo is er een verschuiving gaande van grote naar kleine zorgorganisaties. Tabak: “De kans dat de Belastingdienst bij kleinere zorgorganisaties gaat controleren op schijnzelfstandigheid is een stuk kleiner.”

Van Erp van SoloPartners ziet bij zzp’ers vooral een verschuiving naar werken voor cliënten met een persoonsgebonden budget.

 

Bron: Zorgvisie.nl