MediConnect

 

Berenschot: ‘Zzp’ers nauwelijks duurder dan personeel in loondienst’

Zzp’ers zijn gemiddeld 5 procent duurder dan zorgwerknemers. Dat blijkt uit een steekproef van adviesbureau Berenschot.

Een verzorgende van 22 jaar in loonschaal FWG 40.1 is voor een zorgaanbieder gemiddeld 15 procent duurder dan iemand in dienstverband: 35,44 euro tegen 30,60 euro bruto. Een verpleegkundige van 42 jaar met FWG 45.3 is 5 procent duurder (41,08 euro tegen 39,06 euro) en iemand van 42 jaar die in FWG 55.4 zit is 4 procent goedkoper: 43,65 euro tegen 45,51 euro.

Dat zijn drie grote groepen werknemers die volgens Berenschot de situatie van veel werknemers in de zorg weerspiegelen. Het adviesbureau deed het onderzoek in opdracht I-ZO, een belangenvereniging voor zzp’ers. Die mag de uitkomsten niet delen, omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat sinds kort verbiedt: dit type cijfers zou de onderhandelingen over zzp-tarieven sturen. I-ZO heeft Berenschot laten weten zich te herkennen in de bevindingen.

Zorgaanbieders vergissen zich

I-ZO heeft het onderzoek laten doen om leden meer inzicht te geven welke vergoeding ze kunnen vragen om in ieder geval een vergelijkbaar salaris te ontvangen als wanneer ze in loondienst zouden werken. “Zowel zzp’ers als veel zorgaanbieders vergissen zich bij hun berekeningen”, aldus adviseur HR Hans van der Spek van Berenschot. Ze vergeten veel posten mee te rekenen.

Dat verklaart volgens Van der Spek het idee van zorgorganisaties dat zzp’ers tientallen procenten meer zouden verdienen dan een werknemer in loondienst. “Veel werkgevers kijken naar het verschil tussen het brutoloon en het tarief dat ze overmaken aan een zzp’er. Ze rekenen geen premies mee voor pensioen, zieketeverzuim en arbeidsongeschiktheid. Ze vergeten ook hun uitgaven voor vakantiegeld, de dertiende maand, opleiding, de telefoon- en woon-werkkosten.”

Zzp’er is vaak voordeliger

Uit de berekening van Berenschot blijkt dat het voor werkgevers zelfs voordeliger wordt om een zzp’er in te schakelen naarmate hij of zij ouder is. Dat komt vooral omdat oudere zzp’ers een laag bedrag reserveren voor hun pensioenopbouw.

Daarmee geeft de berekening ook een advies aan zzp’ers om bepaalde kosten in rekening te brengen bij hun opdrachtgever, zoals een premie voor (arbeidsongeschiktheid)verzekering, aansprakelijkheidsverzekering en een reservering voor verzuimdagen. “Vaak vergeten mensen om alle reëele kosten in rekening te brengen”, aldus van der Spek.

Te weinig declareren

Uit de becijfering blijkt bijvoorbeeld dat zzp’ers vaak te weinig declareren om het gemis aan vakantiedagen en vakantiegeld op te vangen. Een gemiddelde werkgever is hieraan 10,30 euro per uur per werknemer kwijt. De doorsnee-zzp’er compenseert dat in zijn uurtarief slechts voor 5,60 euro per uur.

Extra kosten bemiddeling

Berenschot heeft geen berekeningen gemaakt van zzp’ers die via een bemiddelingsbureau werken. Die zijn volgens Van der Spek 10 à 15 procent duurder. Hij verklaart dit omdat bemiddelaars kosten maken om zzp’ers te werven, VOG en diploma’s te checken en sollicatiegesprekken te voeren. Zo nemen ze een groot deel van de HR en (financiële) administratie over van een zorginstelling.

 

Bron: Zorgvisie.nl