MediConnect

 

Helder: ‘Zorgorganisaties moeten financiële problemen zelf oplossen’

Minister Conny Helder (Langdurige zorg) vindt dat ouderenzorginstellingen financiële problemen zelf moeten oplossen. Steeds meer organisaties luiden de noodklok, praten met de zorgverzekeraars en komen ook bij Helder langs, maar de minister gaat niets veranderen: “De tarieven gaan mee met de inflatiecorrectie. Alles wat je meer uitgeeft, moet je zelf accommoderen.”

Er zijn te veel besparingen in te korte tijd, vinden veel zorgbestuurders. Bovendien zou Helder de korting van 3 procent op de Wlz-tarieven te snel doorvoeren. Dat kost zoveel dat ze voorzien dat ze volgend jaar personeel moeten ontslaan.

In een interview met Zorgvisie zegt Helder hierover: “De tarieven gaan net als indexering van de personele kosten mee met de inflatiecorrectie. Alle kosten die daar bovenop komen, ja, daar zijn zorgorganisaties zelf verantwoordelijk voor.”

Technologie is de oplossing

Helder stelt dat de verandering naar het werken met arbeidsbesparende technologie de enige manier is om al het werk dat door medewerkers gedaan moet worden de komende jaren voor elkaar te krijgen. “Er is geld beschikbaar voor zorgorganisaties die personeel besparende innovaties willen inzetten. Die verandering moet gemaakt worden, daar blijf ik bij. Medewerkers hebben dat ook nodig om al het werk aan te kunnen.”

Helder: “Ik snap dat ze zenuwachtig worden. Ik ben bestuurder geweest en ik ben daarom in gesprek met de zorgorganisaties over hun financiële huishoudboekje. Ik adviseer hen om het gesprek aan te gaan met de zorgkantoren. Daar kunnen ze onderhandelen over geld. Je kunt geld soms anders verdelen.”

Brandbrief uit Gelderland

Een groep van 46 ouderenzorgorganisaties uit Gelderland heeft een brandbrief gestuurd naar Helder over de gevolgen van alle kabinetsmaatregelen. Eerder trok de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) aan de bel: de 27 aangesloten zorgorganisaties die zorg leveren aan 30.000 cliënten, schatten ze volgend jaar 100 miljoen euro tekort komen.

Snijden in de formatie

NNCZ-bestuurder Roeli Mossel: “Op het moment dat je voorziet dat je in de rode cijfers komt, ga je snijden in je formatie. Dan worden wij weer die onbetrouwbare werkgever, waardoor de aantrekkelijkheid van onze sector meteen weer ter discussie staat. Dit is natuurlijk een tegenovergestelde beweging. Als sector zijn we eigenlijk jarenlang bezig geweest om meer mensen te behouden en meer mensen naar de sector toe te trekken.”

 

Bron: Zorgvisie.nl